Welkom in 2010!

Geschreven door J. de Strandkammer op Jan 12, 2010 in cocktails, fotos |

Ondanks dat het weer misschien vraagt om Hot Buttered Rums en andere warme versnaperingen toch eerst maar weer eens een berichtje over drank met een hoop ijs er in. (Bovendien was iemand me al voor.) Ik realiseerde me namelijk een tijdje geleden al dat er op deze site eigenlijk weinig meer wordt geschreven over drank. Wel over mensen die op verschillende plaatsen drank tot zich hebben genomen, maar niets over de dagelijkse drankperikelen. Daarom dit bericht.

Een groot gemis bij de verschillende groentewinkeliers in Alkmaar vind ik al tijden het ontbreken van stervruchten. In Amsterdam koop je ze ongeveer op iedere straathoek, maar hier kwam ik ze maar nergens tegen. Tot afgelopen zaterdag. Tot mijn grote verbazing zag ik die dingen opeens liggen bij de Sultan. Hup, meteen eentje scoren dus. Qua smaak stellen die dingen niet zo bijster veel voor, maar als garnering zijn ze subliem. Tijd voor een foto voor het blog. Nu nog een drankje.

Volgens mij heb ik tegenwoordig een nieuw favoriet weblog, te weten A Mountain of Crushed Ice. Een bijzonder leuke en gevarieerde site als je het mij vraagt met veel interessante recepten. En veel tiki. Daar ging ik hedenavond dus maar weer eens iets van proberen. De keuze is gevallen op de Polynesian Triangle. Waarom die? Leek me lekker, niet te ingewikkeld, gewoon proberen dus. En lekker is ie.

Ik moest traditioneel natuurlijk een beetje smokkelen met de ingrediënten. Dat lijkt wel traditie te worden, maat gaat me tegenwoordig ook steeds beter af. Oefening baart kunst, gok ik. De custom-made vanillesiroop had ik natuurlijk niet, en ook geen spiced rum uit New Orleans. De andere rums wel uit dezelfde familie, maar een ander merk. Nu gokte ik dat het gebruik van andere merken en gewone vanillesiroop niet zo’n bezwaar zou zijn, maar de bite van de kruiden wilde ik er wel bij hebben. In plaats van er peper of chilipoeder bij te pleuren (geeft alleen maar troep in de cocktail), heb ik alle ingrediënten eerst even laten weken met een rode peper en die daarna mee geschud. En dat heeft geholpen. Er zit een licht pittige bijsmaak aan de cocktail, maar niet te prominent. De spiced rum zelf heb ik vervangen door Appleton V/X.

En lekker is ie dus. Zoals al op de site vermeld bij de erboven genoemde Ancient Mariner, smaakt ie een beetje als het lichte en fruitiger broertje van de Mai Tai. Maar dan met een subtiel pittig tintje dat ‘m helemaal af maakt. Best verkwikkend. Helemaal niet verkeerd dus.

Zo zag ie er bij mij uit:

  • ¾ oz vers limoensap
  • 0,5 oz grapefruitsap
  • 0,5 oz  vanillesiroop
  • 1 dash Fee’s Whiskey Barrel-aged bitters
  • 1 oz El Dorado 12 Yr
  • 1 oz Rhum J.M
  • 0,5 oz Appleton V/X
  • 1 rode peper

Schudden en strainen in een glas gevuld met crushed ice.

2 Comments

Sassia
Jan 13, 2010 at 10:09

Ohhhhh. Sounds delicious! Ik ben al een enorme fan van de Mai Tai, en ik ben ook van van licht en fruitig en pittig. Lijkt me een uitstekende bijdrage voor een volgende tiki-time.


 
Tiki Riki
Jan 13, 2010 at 11:45

Pretty! Mooi lang Zombieglas ook. Klinkt goed ook deze. Ik ben veel te lui de laatste tijd en grijp meestal naar de wijn of whisky. Grappig ook dat je een drankje met 2,5 oz rum erin als licht omschrijft, maar dat ging vast over de smaak. 😛


 

Reply

 

Copyright © 2019 Tiki Time! All rights reserved. Theme by Laptop Geek.