Boekies

Geschreven door Tiki Riki op Jan 11, 2008 in boekjes |

Naast fijne tools als een shaker, ijscrusher, glaswerk, tikimugs en een fruitschaal hebben we natuurlijk ook boekies nodig om de recepten uit te halen. De vele cocktailblogs en -fora op het net zijn een prima bron van informatie maar een goed cocktailboek is hard to beat. Hier volgt een aantal suggesties voor de aanschaf wat cocktailliteratuur. Deze lijst is geenszins volledig, want zo lang ben ik er ook nog niet mee bezig.

Op tikigebied kunnen we vrij kort zijn. De Grog Log, Intoxica!, Taboo Table en Sippin’ Safari zijn standaardwerken. In Grog Log en Intoxica! staan enkel drankjes, in Taboo Table vooral eten, maar het leukste boek is naar mijn mening Sippin’ Safari. The Bum heeft voor dit boek veel interviews gedaan met ex-werknemers van oude tikibars en deze verhalen vond ik erg leuk om te lezen. Daarnaast zijn de recepten weer prima net als in zijn andere boekies. Ook kan je hier uitgebreide informatie vinden over ingrediënten en tips opdoen welke merken je het best kan kopen.

Andere tikitips zijn de bartender’s guides van Trader Vic. Je krijgt hieruit de indruk dat Trader Vic een vrij simpele gast was die een goede neus had voor ondernemen. Er staan heel veel cocktails in, ook non-tiki cocktail en ook een aantal hoofdstukjes met goedbedoeld advies voor barkeepers en klanten. Minder essentieel dan de boekies van Beachbum Berry, maar wel leuk om te lezen. Ook leuk op tikigebied zijn de boeken van Sven Kirsten. Hierin staan geen hapjes of drankjes, maar hij heeft zijn best gedaan om de opkomst en teloorgang van de tikigekte te beschrijven waarbij hij zich vooral richt op de absurde decors veel tikibars hadden.

Een laatste tikitip is het boek and a bottle of RUM van Wayne Curtis. Dit boek beschrijft de geschiedenis van de rum aan de hand van 10 cocktails en is erg leuk om te lezen. Achterin worden verschillende rums aangeraden en staan ook nog een aantal cocktailrecepten.

Op non-tiki gebied zijn er heel wat meer boeken om uit te kiezen. Het is dan ook een beetje zoeken om en kijken welke boeken er in de verschillende lijstjes voorkomen. Twee goede basisboeken die je overal terug ziet komen zijn The Craft of the Cocktail van Dale DeGroff en The Joy of Mixology van Gary Regan. Beide boeken zijn geschreven door barmannen die zelf jaren in het vak hebben gezeten. De boeken beschrijven de geschiedenis van de cocktail, de verschillende basisdranken, tools, mixtechnieken en garneringen. Daarnaast staan in beide boeken alle klassieke en gangbare cocktails. The Craft of the Cocktail heeft als voordeel dat er veel mooie foto’s instaan en ook wat leuke anekdotes tussen de recepten door. In Gary’s boek staan geen foto’s, maar hij deelt de cocktails in in families zodat je handig kunt zien welke drankjes op elkaar lijken.

Verder zijn er nog boeken die gewoon veel recepten bevatten. Diffordsguide to Cocktails, waarvan binnenkort deel 7 uitkomt, bevat meer dan 2000 cocktails, met bij elke cocktail een plaatje en een rating hoe goed die cocktail is volgens auteur Simon Difford. Een prachtig boek.

De cocktail is volgens velen ergens ontstaan aan het eind van de 19e eeuw. Er zijn dan ook veel oude cocktailboeken. Een paar voorbeelden van bekende oude boeken zijn The Savoy Cocktail Book van Harry Craddock, The Fine Art of Mixing Drinks van David Embury (een echt collecters item) en How To Mix Drinks van Jerry Thomas. Thomas wordt ook wel gezien als de eerste ‘echte’ cocktailbarman. Veel van deze boeken worden niet meer gedrukt en zijn ook vaak niet erg handig om te lezen. Ingrediënten zijn nu anders of de drankjes zijn simpelweg uit de mode en niet geschikt voor de smaken van vandaag de dag. Recent is er echter een boek verschenen wat beschouwd kan worden als een hommage aan Jerry Thomas. In dit boek heeft schrijver David Wondrich een groot aantal oude recepten uitgezocht en afgestoft. Naast een enorme hoeveelheid research heeft deze kerel ook een enorme hoeveelheid alcohol tot zich genomen om de oude recepten het beste tot zijn recht te laten komen. Daar kunnen we natuurlijk alleen maar respect voor hebben! Ik kan Imbibe! daarom dan ook van harte aan iedereen aanbevelen.

2 Comments

Citrus Ciel
Jan 11, 2008 at 21:48

en ik ben bijna jarig!!!!! ; )


 
J. de Strandkammer
Jan 14, 2008 at 14:37

Over die hele oude cocktailboeken gesproken: kijk eens wat Trader Tiki op zijn blog schrijft:

http://www.tradertiki.com/cocktail-books-in-the-public-domain/

Gratisch downloads…da\’s altijd mooi toch?


 

Reply

 

Copyright © 2019 Tiki Time! All rights reserved. Theme by Laptop Geek.