On a foggy night…

Geschreven door Tiki Riki op May 23, 2008 in cocktails, tiki mokken |

Eén van Trader Vic’s klassieke cocktails is de Fog Cutter. Als je in Trader Vic’s Bartender’s Guide kijkt zie je dat er van deze cocktail twee varianten bestaan. De gewone Fog Cutter en de Samoan Fog Cutter. Beide cocktails bevatten dezelfde ingredienten (citroen, sinaasappel, orgeat, brandy, gin, witte rum en sherry) maar er zijn een aantal verschillen tussen de twee. Het eerste verschil is dat er in de Samoan Fog Cutter iets minder drank zit. Het tweede verschil is dat de Fog Cutter wordt geschud met ijsklonten en de Samoan Fog Cutter wordt geblend met crushed ijs en er vervolgens nog ijsklonten aan toe worden gevoegd. Het laatste verschil is dat volgens de Bartender’s Guide de Fog Cutter in een 420 ml glas moet worden geserveerd, terwijl de Samoan Fog Cutter in een mok gaat. Door de jaren heen zijn er zover ik kan zien verschillende versies van de Samoan Fog Cutter mok geweest en ook verschillende versies voor de verschillende restaurants uit de Trader Vic’s keten. Een maandje geleden kwam ik op ebay een van deze mokken tegen. Je ziet ze regelmatig opduiken en zijn niet heel zeldzaam dus het was ook niet heel moeilijk er eentje te bemachtigen.

Samoan Fog Cutter

60 ml vers citroensap
30 ml sinaasappelsap (vers als je hebt)
15 ml orgeat (amandelsiroop)
15 ml gin (bv. Bombay Sapphire)
15 ml brandy (bv. Courvoisier VS)
45 ml witte Puerto Rican rum (ik gebruik voor witte rum eigenlijk altijd Havana Club Añejo Blanco)
7,5 ml zoete sherry

Blend alle ingrediënten, behalve de sherry, met 240 ml crushed ijs en giet in de mok. Voeg ijsklonten toe om te vullen. Float de sherry op de cocktail.

Als je het recept bekijkt valt het gelijk op dat er vrij veel zuur in deze cocktail gaat en nauwelijks zoet. Zoals ik al eerder op het gastenboek meldde vond ik een thread op Tiki Central waarin martiki suggereerde de hoeveelheden citroen- en sinaasappelsap om te draaien. Deze martiki is een oud barkeeper van Trader Vic’s en heeft tegenwoordig zijn eigen tiki bar, Forbidden Island, die alom wordt geroemd om zijn cocktails. Als iemand verstand zou hebben van dit soort zaken dan zou hij het toch wel zijn, leek mij. Toch besloot ik om vanavond de proef op de som te nemen en twee Samoan Fog Cutters te maken om uit te vissen of die met 60 ml citroen inderdaad te zuur was. Aangezien ik niet in het bezit ben van twee Fog Cutter mokken was dit een mooie gelegenheid om m’n Drei Moai mok weer eens uit de kast te halen. Deze mok was onderdeel van onze grote bestelling die we een tijdje geleden bij Off The Deep End hadden gedaan. De cocktail met het meeste citroensap was uiteraard zuurder dan de ander, maar niet zo zuur dat ik hem niet meer op wilde drinken. De zure leek wel wat uit balans, maar dat gaf ook juist wel weer een speciaal karakter aan het drankje. Ik denk wanneer je een cocktail bedenkt waar zo weinig zoet in zit dat het dan ook de bedoeling is dat het zuur de boventoon voert. Maar ik moet toch zeggen dat ik de versie met minder citroensap en meer sinaasappelsap lekkerder vond. Deze cocktail was beter in balans en slurpte lekkerder weg. Al met al is de Samoan Fog Cutter een vrij frisse cocktail die het in de zomer goed zal doen. Het is echter niet een heel erg uitgesproken drankje en haalt het dan ook niet bij Trader Vic zijn beste creatie, de Mai Tai.

Reply

 

Copyright © 2019 Tiki Time! All rights reserved. Theme by Laptop Geek.