Falernum van eigen bodem

Geschreven door J. de Strandkammer op Sep 14, 2008 in fotos, kokkerellen |

Ziet er smakelijk uit hè? Over een paar dagen mag ik dit gaan filteren, en mengen met wat andere dingen en wordt het een overheerlijk goedje genaamd falernum. Andere liefhebbers van tikidrankjes kennen dit uiteraard. Falernum is een zoet en kruidig likeur dat een bestanddeel is van best wel een aantal tiki cocktails. Je kan het hier alleen niet in de winkel krijgen, dus moet je het even zelf maken.

Geïnspireerd door onze collega blogger van Le Petit Moai die een verslagje maakte van zijn ervaring met de fabricatie van pimento likeur, besloot ik datzelfde te doen met mijn vierde batch falernum. Ja, de vierde inmiddels al. De eerste twee keer heb ik ‘m gemaakt volgens het Falernum #8 recept van Paul Clarke. De vorige en deze keer volgens een later gevonden recept van Chris Hannah.

Die beviel erg goed, dus besloot ik wederom dat laatste recept te gebruiken. Alleen met minder pecannoten, want dat waren er naar mijn gevoel wel erg veel. Wat zit er verder nog in naast die nootjes? Koffiebonen, kruidnagelen, limoenrasp, pimentobesjes en kaneelstokjes. En rum. Tenminste, voor nu. Over een paar dagen filter ik de boel, en gaat er limoensap bij en suikersiroop en een beetje amandelaroma.

Maar hoe kom je tot bovenstaande drab? Welnu, het zijn twee activiteiten die je even moet ondernemen. De eerste (echt veruit mijn favoriet) is het verzamelen van limoenrasp. Zulk leuk werk! Zo met een raspje en een limoen langs elkaar heen bewegen totdat je limoen er echt niet meer uit ziet. En dat 6 keer! Daarna mag je de andere ingrediënten bij elkaar doen in een vijzel en de boel lekker goed fijnmalen. De pecannootjes heb ik van tevoren dit keer wel even geroosterd in een droge koekenpan (dat was ik de vorige keer vergeten). Dan ruikt het trouwens meteen al lekkerder. Bij elkaar was het misschien een half uurtje werk, valt best mee dus.

Vervolgens gooi je dit alles bij elkaar in een fles en giet je er 90 ml rum bij, zodat het goed onder staat en het smakelijke plaatje van bovenaan dit bericht oplevert. Over twee dagen (of misschien drie als ik er over twee niet aan toe kom), mag dit alles zeer fijn gefilterd worden. Het restant wordt aangevuld met de eerder vermelde ingrediënten en levert een lichtbruinig drankje op dat een bijzonder fijne aanvulling is op de vruchtensappen en rumsoorten die je over het algemeen nodig hebt.

Ik denk niet dat ik een tweede bericht ga wagen aan het eindresultaat, dat voegt niet zo veel toe in dit geval. Ik heb alleen denk ik weer veel te veel, dus als iemand nog een deel van de opbrengst wil hebben….ik hoor het wel. Het is niet zo lang houdbaar als de pimento likeur, dus hier is te veel wel onhandig, want weggooien is ook weer zonde.

3 Comments

Tiki Riki
Sep 16, 2008 at 11:17

Hoe zeef/filter jij je Falernum, J? Ik probeer hem altijd zo helder mogelijk te maken maar het lukt nooit om hem echt helemaal helder te krijgen. Er blijft bij mij altijd wat rommel achter wat op de bodem gaat liggen naar een tijdje. Ik ben wel eens met koffiefilters in de weer geweest maar de verstoppen erg snel. De smaak is verder prima, maar ik vind het er niet zo lekker uit zien.

En hoe lang bewaar je het? Mijn batch is nu zo’n 2 maanden oud en volgens mij issie nog prima…


 
J. de Strandkammer
Sep 16, 2008 at 12:48

Ik gooi het eerst een heel aantal keer door een theezeefje om de meeste troep er uit te filteren. Daarna ga ik dus wel met een koffiefilter aan de slag. Mijn ervaring is dat vrijwel alles er door heel loopt, vooral als je op een gegeven moment een beetje actief gaat helpen door een beetje te schudden. Dat laatste beetje dat echt niet wil, is dan maar niet anders. Afgelopen keer was dat niet meer dan een kwart ounce ofzo. Dat gooi ik dan wel weg.

Het wordt dan best helder, maar niet helemaal. En vervolgens gooi ik er dan vers limoensap door, hetgeen ik dan vergeet te filteren. Alsnog troep er in. Lekker slim. Maar ik krijg het ook niet echt helemaal helder dus, helaas…

Ik bewaar het ook wel een maand of twee. Op een gegeven moment gaat het er gewoon minder uit zien en blijft de troep plakken aan de fles. Dan vind ik het meestal mooi geweest.


 
Citrus Ciel
Sep 16, 2008 at 21:35

Zeven inderdaad door koffiefilters en een kaasdoek. Ik vind mijn smurrie er best goed uitzien. Ik heb nu mijn tweede lading staan en inderdaad het spul gaat lang mee, m.i. langer dan 2 maanden.
Ik heb het recept van J nog nooit geprobeerd, doe het volgens het eerste recept (die vermaledeide limoenen…) en smaakt prima. Maar ik heb dan ook iemand thuis zitten die niet zo goed tegen nootjes kan.


 

Reply

 

Copyright © 2019 Tiki Time! All rights reserved. Theme by Laptop Geek.