Limonade maak je zelf

Geschreven door J. de Strandkammer op Nov 23, 2008 in kokkerellen |

Een paar maanden terug was er paniek bij enkele mensen thuis: de grenadine dreigde op te gaan! Geen slings meer, geen 1934 zombies. Stress! De vorige leverancier van het spul van Monin leverde niet meer. Er moest een nieuwe importeur gezocht worden. Je zou verwachten dat vooral de exotische rumsoorten een probleem zijn, maar ook limonadesiroop kan een probleem opleveren blijkbaar. Ik heb begrepen dat het uiteindelijk wel gelukt is.

Maar wat nou als het echt op is, en je zou moeten terugvallen op grenadine zonder echt granaatappelsap? Dat nepspul. Is zelf maken een alternatief? En is het misschien sowieso gewoon lekkerder als je zelf het pure spul maakt? Hoeveel vruchten moet je eigenlijk uitpersen voor een beetje werkbare hoeveelheid sap? Ik besloot de proef gewoon eens op de som te nemen.

Ik las in The Joy of Mixology dat je 2 à 3 ounces sap uit een vrucht zou moeten kunnen krijgen. Dat is meer dan genoeg voor elke cocktail die ik vervolgens ermee zou willen maken, dus ik besloot er gewoon maar eentje te kopen. Kosten: €1,16 bij de Sultan.

Ding doormidden gesneden en onder de citruspers gelegd. De score: ongeveer 90ml sap. Niet slecht. Om vervolgens van sap naar siroop te gaan moesten er twee dingen gebeuren: extra zoet maken en indikken. Ik heb er ongeveer 60 ml suikersiroop bijgedaan en heb de boel daarna in een steelpannetje op een laag vuurtje gezet. Toen ik vond dat het stroperig genoeg was, heb ik het van het vuur gehaald en in de koelkast gezet. Het resultaat: ca. 60 ml grenadine.

Vervolgens moest ik natuurlijk het eindoordeel gaan vellen. Hoe test je de smaak nou het best? Het leek me redelijk nutteloos om twee identieke cocktails te gaan maken en die te vergelijken. Ik denk niet dat ik het verschil genoeg zou proeven. Limonade maken daarentegen, dat leek me een beter plan. Ik heb dus twee evenveel verdunde glaasjes limonade gemaakt en de smaak vergeleken. Mijn conclusie: het lijkt enorm op elkaar. De Monin heeft een iets zure nasmaak, de verse grenadine juist een iets zoete. En limonade moet zoet zijn. Ik vond de verse dus nét iets lekkerder. Maar aangezien de fles Monin aanzienlijk minder werk is om te gebruiken, hou ik het maar lekker daar bij.

4 Comments

citrus ciel
Nov 23, 2008 at 13:21

Cool! Leuk voor een culi zoals ik, bijna jammer dat ik nog 2 flessen heb staan….


 
Tiki Riki
Nov 23, 2008 at 13:41

Goed om te weten, J! En nog vrij eenvoudig ook zo te zien. Het gaat lekker, al 10 posts deze maand, dat is een record!


 
Sanddra en MArcel
Jun 26, 2011 at 20:14

Leuk experiment! Maar… weet jij wie nu de nieuwe importeur is van Monin? Want naast siropen hebben ze ook vruchten puree’s.. en die zijn over-overheerlijk! De cocosnoot puree bevat gewoon echt vruchtvlees. als je daar een cocktail van maakt.. kan niets tegenop.

http://www.monin.at/medien/puree_coco.pdf

Enig idee waar je dit in NL kan kopen?


 
Tiki Riki
Jul 26, 2011 at 19:52

Hallo,

Zoals je wellicht hebt gemerkt is het blog niet zo actief meer. Ik vond dit op de Monin site:

FINE DRINKS BV
Account manager: Ed Geurts
ed.geurts@finedrinks.nl

Die puree’s zien er goed uit. Ik zou vooral de passievruchtpuree eens willen proberen.

groet!

Rick.


 

Reply

 

Copyright © 2019 Tiki Time! All rights reserved. Theme by Laptop Geek.