A blast from the past…

Geschreven door Tiki Riki op Nov 25, 2008 in algemeen, rum |

From the past indeed, want het is alweer even geleden dat we sipping rummetjes hebben getest in huize Strandkammer. Het was in mijn herinnering een vrij drukke periode waarin het lastig was om iedereen bij elkaar te krijgen. Zo kwam het dat we vrijdag 18 juli met een select gezelschap ons tegoed hebben gedaan aan 7 rums uit de buitencategorie. Het gezelschap bestond uit vaste tiki timers zoals gastheer Strandkammer, familie Ananas en bovengetekende aangevuld met rumliefhebbers Camolotov en Ton.

1. Angostura 1919 (Trinidad – 8 jaar – € 27)

Als eerste werd de Angostura 1919 gesampled. Zoals de naam al doet vermoeden wordt deze 8 jaar oude rum gemaakt door hetzelfde bedrijf dat ook verantwoordelijk is voor de door ons zo geliefde Angostura bitters. Rum maken kunnen ze blijkbaar ook en dat gaat ze prima af. Bij het snuffelen aan de rum ontdekten we al snel een duidelijke vanillegeur. Dit konden de meeste panelleden wel waarderen. Een eerste slokje bracht de vanille duidelijk naar voren en leerde dat de rum niet echt scherp was, maar ook niet heel zacht. De nasmaak liet zich omschrijven als licht rokerig en vrij aangenaam. Een enkeling vond de vanille iets teveel overheersen. Al met al een goeie binnenkomer die met een gemiddelde van 7,3 uit de test kwam.

2. Cruzan Single Barrel Estate Rum (St. Croix – blend tot 12 jaar – € 30)

Als tweede stond de Cruzan Single Barrel op het menu. De light en gold rums van Cruzan genieten een grote aanhang onder de Amerikaanse tikifielen en worden door velen als standaard mixrum gebruikt. Aangezien Cruzan moeilijk in Nedrland verkrijgbaar is en wij beschikken over het heerlijke Havana Club zie ik dat hier niet zo snel gebeuren. Hoewel ze een goede mixrum kunnen maken was het nog maar de vraag of dit ‘flagship’ van Cruzan ook een goede sipper zou zijn. De meeste panelleden vonden de Single Barrel prima binnen te houden, al was een veelgehoorde kreet dat er meer nasmaak aan zat dan smaak. Een enkeling kon een zoethout smaak ontwaren. Deze rum werd als vrij branderig ervaren maar niet op een vervelende manier. Zou goed werken in een Hot Buttered Rum, meende Ciel. Het gemiddelde cijfer was vergelijkbaar met de eerste rum en 7,2. Een prima rum dus, maar mist misschien een beetje een eigen smoel.

3. El Dorado 21 year old Special Reserve (Guyana – 21 jaar – € 45)

De 3e rum was echt een topper. De verwachtingen rond deze rum waren hooggespannen aangezien de 12 jaar oude al veel door ons wordt gebruikt in een aantal van onze favoriete cocktails. Zonde, zou je misschien zeggen. Bollocks. Proef maar eens een Demerara Dry Float met El Dorado 12 jaar, ge-wel-dig. Maargoed de 21 jaar oude. Deze zou ik niet zo snel mixen. Deze rum had een heerlijke rokerige geur. De smaak was sterk maar zacht, vol, niet branderig en een tikje zoet. Echt een heerlijke rum, daar was iedereen het over eens. Het gemiddelde cijfer was een 8,7. Eigenlijk te laag naar mijn mening. Deze moet ik echt nog een keer aanschaffen. Helaas issie vrij duur. Hij was ooit te krijgen bij ‘t Hekeltje voor 45 euro, nu issie 60 volgens mij.

4. Havana Club Cuban Barrel Proof (Cuba – leeftijd onbekend – € 33)

De naam Havana Club kwam net al even voorbij, want dit merk is al lange tijd een favoriet bij ons. De witte gaat overal in waar witte rum in moet. Sinds ik die heb vergeleken met witte Bacardi, heb ik nooit meer een fles witte Bacardi gekocht. Deze Barrel Proof van Havana Club wordt niet meer verdund met water nadat hij uit het vat vandaan komt zoals de meeste andere rums dat wel worden en is dus met 45% iets sterker dan de andere rums. De geur van de rum was zeer sterk. De term ‘neusharenschroeier’ viel zelfs. Of het door de extra procenten alcohol kwam, geen idee. De smaak was ook vrij scherp, een van de scherpste van de avond. De een vond dit vrij aangenaam (lekker spicy en pittig) de ander was er wat minder over te spreken. Toch werd de rum goed gewaardeerd want hij kreeg een mooie 8,0 gemiddeld.

5. Mount Gay Extra Old (Barbados – 17 jaar – € 34)

Ondanks dat vele rumreview sites deze rum als een topper aanduiden was dit duidelijk de minste van de avond. Hij rook erg lekker maar de smaak was te branderig en te droog. Camolotov was eigenlijk de enige die hem echt heel lekker vond en hem waardeerde met een 8,5. Misschien is hij toch de enige echte piraat in ons midden. Het gemiddelde cijfer voor deze rum kwam uit op een 6,7. Deze rum zal ik in de toekomst gebruiken om te mixen, puur issie mij te scherp. Gelukkig zijn er een aantal cocktails die specifiek vragen om Barbados rum, waaronder de recent ontdekte parel de Harvest Punch

6. Ron Pampero Aniversario (Venezuela – 4 tot 6 jaar – € 26)

De een na laatste rum was de benjamin van het stel, maar kon zich prima met de rest meten. Deze rum uit Venezuela was maar 4 tot 6 jaar oud, maar had een zeer volle en zachte smaak voor zo’n relatief jonge rum. Er werd een beetje caramel opgemerkt en Ton vond hem zelfs ‘fris’. Een prima prestatie dus voor zo’n jonkie, hij kreeg een 7,6.

7. Ron Zacapa Centenario 23 (Guatemala – 23 jaar – 54)

De laatste rum die we die avond hebben geproefd was het topstuk van de avond. De oudste rum en ook de duurste. De geur liet zich omschrijven als zeer kruidig en sommigen hadden het over eikig. De geur beloofde veel goeds. De smaak was heel erg zacht, bijna te zacht eigenlijk en vrij zoet. Misschien zelfs zo zoet dat het eigenlijk meer richting likeur ging, maar toch niet helemaal. Bijna geen branderigheid en een hele lange ‘finish’ waardoor je eigenlijk gelijk nog een slok wilde nemen. Het enige wat er ‘mis’ mee is, is dat hij vrij zoet is en daarom heel anders dan de andere rums. Maar ons panel had geen probleem met de zoetigheid en gaf deze rum het hoogste cijfer van de avond, een 9,2. Dit is dan ook de rum waar ik nu heerlijk van geniet terwijl ik dit stukje tik.

En toen was het over. Naar mijn mening een zeer geslaagd avondje, zeker voor herhaling vatbaar als we weer wat nieuwe rummetjes kunnen scoren. De duurdere rummen bleken ook de beste, maar voor rond de 30 eurosjakies kan je dus ook een prima sipper aanschaffen. Al zal je er wel wat moeite voor moeten doen om er aan te komen, bij de slijter op de hoek zal je ze niet snel vinden.

Images Cruzan Single Barrel, Havana Club Single Barrel & Ron Pampero Aniversario courtesy of Refined Vices.

8 Comments

J. de Strandkammer
Nov 25, 2008 at 10:02

Ongelooflijk dat je je nog zoveel weet te herinneren, of waren iedereens aantekeningen uitvoerig genoeg? Ik heb recent die Rhum JM gescoord, ook een prijzig rummetje dat misschien mee kan gaan in een volgende ronde. En volgens mij kan de Havana Club 7Yr ook best. We zien wel…


 
Passie Sassie
Nov 25, 2008 at 12:18

“Camolotov was eigenlijk de enige die hem echt heel lekker vond en hem waardeerde met een 8,5. Misschien is hij toch de enige echte piraat in ons midden.”

Hahaha! 🙂


 
Camolotov
Nov 25, 2008 at 13:17

Har!


 
pineapple pipa
Nov 25, 2008 at 13:23

Leuk stukkie, TR! En wat een productiviteit hier. Eens kijken of ik vanavond ook nog wat toe heb te voegen…


 
Tiki Riki
Nov 25, 2008 at 15:03

De aantekeingen waren idd vrij sumier, maar net genoeg om er een leuk verhaaltje omheen te breien. De El Dorado en de Zacapa stonden me echter nog vrij helder voor de geest. hmmmm…


 
citrus ciel
Nov 25, 2008 at 22:26

Dorrrrrst!


 
Erik
Feb 12, 2009 at 19:20

Misschien een leuk idee om een rum proeverij te laten doen door ons?

Is verhoudingsgewijs vrij goedkoop en zeker de moeite.

Proost,

Uw rum adviseur
Erik

http://www.rumworld.nl


 
LulaFields
May 10, 2010 at 6:34

I took 1 st loans when I was a teenager and it aided my family a lot. However, I require the short term loan as well.


 

Reply

 

Copyright © 2019 Tiki Time! All rights reserved. Theme by Laptop Geek.