Yohoho…

Geschreven door Tiki Riki op Dec 13, 2007 in algemeen, rum |

Rum is rum zal je misschien denken. Nou, vergeet het maar. Als je je in de wondere wereld van de tikicocktails gaat verdiepen zal je al snel merken dat er veel verschillende soorten zijn. Niet dat dat erg is (arrrrrrrrr), maar een beginner kan misschien wel wat hulp gebruiken om zich te oriënteren. De boekjes van Jeff ‘Beachbum’ Berry (de ongekroonde tikikoning) evenals tiki central zijn een prima bron van informatie, maar voor het gemak zal ik hier een samenvatting geven van rums die je vaak in recepten tegenkomt en suggesties geven welke merken je daarvoor zou kunnen gebruiken. Een algemene regel is dat betere rums ook betere cocktails opleveren. Het nastreven van het gebruik van de juiste ingrediënten is geen noodzaak, maar om de cocktails echt tot hun recht te laten komen wel aan te raden. De meeste rums die hier worden aangeraden liggen in prijs tussen de 15 en 30 euro.

White Rum

Wordt ook wel light rum genoemd en soms staat er een aanduiding bij als Puerto Rican of Virgin Islands. Witte rum is jong en kan soms een wat scherpe smaak hebben. Hoewel witte Bacardi een rum uit Puerto Rico is, heeft deze rum niet zo’n goede reputatie in de tikiwereld. Niet dat het echt een slecht product is, maar veel mensen klagen over het gebrek aan smaak. Je kan beter kiezen voor Havana Club Añejo Blanco, die voor alle recepten die om een witte rum vragen gebruikt kan worden.

Puerto Rican Rum

Zoals hierboven al beschreven komt Bacardi uit Puerto Rico (vroeger uit Cuba) en staat dit merk niet hoog in aanzien. Toch wordt er in veel recepten gevraagd om White, Gold of Dark Puerto Rican Rum. Bacardi heeft echter één rum die veel mensen lekker vinden en dat is Bacardi 8. Voor recepten die vragen om Gold Puerto Rican gebruik ik dan ook altijd Bacardi 8. Dark Puerto Rican kom je niet vaak tegen, maar meestal ga ik in dat geval voor Havana Club 7 Años. In een enkel recept wordt ook wel eens gevraagd om 151 Puerto Rican Rum. Bacardi 151 is een zgn ‘overproof’ rum (75,5%) die niet in Nederland verkrijgbaar is. Je zult hiervoor naar een vervanging moeten zoeken zoals bijvoorbeeld Stroh 80 of een 151 Demerara rum waarover later meer. Dit zal de smaak van de cocktail zeker veranderen, maar waarschijnlijk alleen maar ten goede.

Jamaican Rum

De rums uit Jamaica staan bekend om hun aromavolle smaak. De witte wordt eigenlijk nooit gebruikt in tikidrankjes maar de Gold en vooral Dark erg veel. De twee best verkrijgbare merken Jamaicaanse rum in Nederland zijn Myers’s en Appleton. De Appleton Special is een prima Gold maar beter nog is de Appleton V/X. Voor Dark Jamaican kan je het beste gaan voor Appleton Estate Extra, maar ook Myers’s Original Dark is hiervoor te gebruiken. Zelf vind ik Myers’s een beetje scherp maar heb hem wel altijd in huis omdat sommige recepten er expliciet om vragen.

Demerara Rum

Demerara rum wordt gemaakt in Guyana en heeft weer een heel andere smaak dan de eerder besproken rums. Het beste merk, Lemon Hart, is helaas niet in Nederland te koop. Lemon Hart maakt ook een Jamaicaanse rum die hier wel te koop zou zijn maar dit is dus niet de Demerara waar het hier om gaat. Een alternatief is El Dorado Demerara en vooral de 12 jaar oude is prima. Een probleem vormt echter de 151 Demerara. Deze zeer heftige rum met een alcoholpercentage van 75,5% is een onmisbaar ingredient in de tikibar aangezien het een ingredient is van de Zombie, de Demerara Dry Float, de Boo Loo en de Jet Pilot, stuk voor stuk geweldige cocktails. Het enige goede merk voor deze Demerara 151 is de Lemon Hart, die hier dus niet te krijgen is. Er zat voor ons tikifielen dus niets anders op dan het web af te struinen naar een buitenlandse leverancier. In Duitsland hebben ze deze rum gelukkig wel en het was vrij eenvoudig te bestellen.

Martinique Rum

Rum uit Martinque wordt gemaakt van suikerrietsap in plaats van melasse en wordt Rhum Agricole genoemd. De smaak van dit soort rum kan vrij heftig zijn en kan soms een beetje richting tequila gaan zoals cachaça (wat ook uit suikerrietsap wordt gemaakt) dat ook wel een beetje heeft. Dit is op zich niet erg, want wij drinken graag tequila, maar teveel kan een cocktail gaan domineren en zelfs verpesten. Het is dus zaak een goed merk te vinden die een wat oudere rum levert want de smaak zal milder worden naarmate de rum ouder wordt, iets wat voor alle rums geldt. Merken die worden aangeraden zijn St. James en Clément, maar de oude rums van St. James heb ik hier nog niet kunnen vinden. Clément Rhum Vieux Agricole VO is vrij prijzig (rond de 30 euro) maar de Mai Tai alleen is al rede genoeg om deze rum in huis te halen.

Als je zo nu en dan eens een flesje uit een van deze vijf categoriën aanschaft zal je al snel een goedgevulde tikibar hebben en de meeste drankjes kunnen maken. Een tip is echter wel om het cocktail voor cocktail op te bouwen om je bankrekening en lever een beetje te sparen.

7 Comments

Jeroen
Dec 14, 2007 at 10:58

Goed verhaal, Rick. Het is in eerste instantie inderdaad intimiderend om te zien om hoeveel verschillende rumsoorten er wordt gevraagd in de verschillende recepten. Gelukkig zijn er best veel die onderling goed inwisselbaar zijn, maar erg vriendelijk in de eerste aanschaf blijft het niet.

Ik ben er inmiddels ook wel redelijk, maar nog niet helemaal. Ik denk dat de eerstvolgende op mijn lijstje de Appleton V/X wordt…


 
Tiki Riki
Dec 18, 2007 at 17:50

Ik was net bij ‘t Hekeltje en heb eens gevraagd of ze die El Dorado 12 jaar nog binnen zouden krijgen, want ze hebben het al een tijd niet meer. Maar die gast zei dat het wel volgend jaar zou worden. Een beetje zuinig aan doen dus. 😛


 
Jeroen
Dec 19, 2007 at 14:28

Je kan ‘m altijd nog bij de Sligro scoren… 😉


 
b@ssio
Jan 3, 2008 at 12:08

bananen yoghurt lijpheid: zit je gelukkig wel gelijk helemaal vol!


 
tikitom
Feb 10, 2010 at 11:07

handig artikel!

st james hebben ze ook bij ton overmars amsterdamn en el dorado wordt vanuit almere meen ik gedistribueerd..


 
Tiki Riki
Feb 11, 2010 at 14:14

Ton Overmars is idd een hele goede slijter. Ze hebben de beste rumselectie die ik in de buurt in een slijter heb gezien en ze zijn niet duur. Ik heb daar wel eens een fles Clément VSOP vandaan gehaald, die vond ik echt heerlijk. Een Mai Tai met Appleton Estate Extra en Clément VSOP is echt super. Ziehier ook voor een Mai Tai vergelijking van Rumdood, iemand met teveel tijd en geld en waarschijn ook een hele sterke lever. 😉 http://rumdood.com/2009/01/26/a-month-of-mai-tais/


 
LorraineCox
Jul 6, 2010 at 17:22

According to my exploration, billions of people in the world get the business loans at various creditors. Thence, there’s a good possibility to find a short term loan in every country.


 

Reply

 

Copyright © 2019 Tiki Time! All rights reserved. Theme by Laptop Geek.